2018-11-07 - XVIII. Středočeská konference k enviromentální výchově

Název

2018-11-07 - XVIII. Středočeská konference k enviromentální výchově

Popis

Do Podblanického ekocentra ve Vlašimi přijelo ve středu 7. listopadu přes 60 pedagogických pracovníků z celého středočeského kraje. Konala se tu tradiční akce pro pedagogy - XVIII. Středočeská konference k environmentální výchově.

V úvodu konference proběhl blok nabídek školám. Prezentovala se jak střediska ekologické výchovy v kraji včetně Podblanického ekocentra ve Vlašimi, tak zajímavá místa v regionu.

Během celého dne byly připraveny krátké semináře zaměřené na konkrétní témata, která mohou učitelé využít jak ve výuce, tak v rámci svého osobního růstu.

Největší zájem byl o seminář Učíme se venku. Jeho lektorka Justina Danišová prezentovala základní principy učení venku a ukázala, jak jednoduše proměnit venkovní prostředí v laboratoř, ateliér, nebo dílnu. Další workshop představoval půdu jako základ života a pomocí jednoduchých aktivit, pozorování a pokusů nastínil, jak toto nezáživné téma dětem přiblížit. Na programu byla i pracovní dílna Ing. Barbory Hozové, lektorky z Podblanického ekocentra, která se zaměřila na problematiku zbytečných obalů v běžném životě a předložila pedagogům nápady na projekty s touto tématikou, které dětem ukážou, že i oni sami mohou dělat svět kolem pěknější. Každý účastník konference navíc dostal jako pozornost ušitý sáček. Měl by posloužit v obchodě jako náhrada igelitových sáčků, které se samozřejmostí bereme při nákupu ovoce, zeleniny nebo pečiva. „Doufáme, že ho učitelé budou při nákupech používat, pořídí si další a hlavně s nápadem nakazí své žáky“. Vysvětlila lektorka tento záměr.

Nejnápaditější byl seminář o pašování zvířat a suvenýrů živočišného původu. S těmito suvenýry se každý z nás při dovolené setkal, ale málo kdo ví, co za tím vším stojí. „Lektorky z Divizny Liberec téma pojaly originálně. Daly mu rámec leteckého zájezdu do zámořských destinací. Bylo to vtipné, zábavné i poučné. Dostali jsme při vstupu letenku i kufr. I celní kontrola působila tak věrohodně, že jsem se orosila. O to víc mě vyděsilo, co se našlo v mém kufru! Kdybych takhle mohla učit, tak se děti do školy budou těšit“, sdělila nám pravidelná účastnice z kolínské ZŠ.

Vydařila se i dílna, s ukázkami praktických činností ve výuce biologie – tam se vařilo, ochutnávalo, vyrábělo i tisklo. Pedagogové, kteří pracují s menšími dětmi se seznámili s metodou tvořivé hry, jako alternativou k řízeným výtvarným činnostem.

Konference umožnila opět po roce setkání učitelů z celého kraje, kteří se společně snaží působit na poli ekologické výchovy. Toto setkání probíhalo v přátelském duchu a příjemné atmosféře.

Období

Statistiky

  • 291 fotek
  • 3 videa
  • 0 se líbí

Nastavení

Nahlásit album
Reklama
Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
2018-11-07 - XVIII. Středočeská konference k enviromentální výchově
Komentáře Přidat